Na świecie znanych jest ponad 40 gatunków mięty, a te najpopularniejsze w naszych ogródkach to: mięta pieprzowa, polna, zielona, cytrynowa.

Mięta zawiera m.in. olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, witaminy i sole mineralne. Jest rośliną łatwą w uprawie, a jej pozytywne właściwości i walory smakowe są powszechnie znane i doceniane.
Mięta doskonale orzeźwia latem – świeże gałązki lub same listki dajemy do wody. Do tak przygotowanego napoju możemy dodać też sok z cytryny lub limonki i kostki lodu (doskonale sprawdzi się też zamrożony w kostkach sok z brzozy zebrany wczesną wiosną).

Mięta jest też nieoceniona w łagodzeniu problemów trawiennych. Pijemy ją najczęściej w formie naparu jako herbatkę z suszu miętowego.

Wszystkie atuty jednej z najdłużej znanej na świecie rośliny leczniczej możemy zamknąć na zimę w słoiku lub butelce w formie syropu miętowego. Do jego zrobienia nadają się wszystkie gatunki mięty. W zależności od jej rodzaju nasz syrop ostatecznie może mieć barwę od zielonkawej, przez żółtą, po pomarańczową i różową. Syrop idealnie sprawdzi się też do przyrządzenia koktajlu mojito.

Za inspirację i poniższy przepis dziękujemy naszej niezawodnej Basi P. :)



Składniki: 20 gałązek świeżej mięty (spokojnie można zwiększyć jej ilość), 1,5 l wody, 1 kg cukru, 1 mały kwasek cytrynowy lub sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Do wody dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Jeśli zdecydujemy się na sok z cytryny to dodajemy go pod koniec gotowania. Płyn gotujemy, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia i do garnka dodajemy umyte listki mięty lub całe gałązki z listkami. Następnie nakrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Po upływie tego czasu zlewamy syrop do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy 20 min.

Jak narychtować?
Do garca wlywomy woda, cuker i kwasek cytrynowy. Dowomy na łogiyń i miyszomy aż cuker sie roztopi. Jak zewre to ściongomy z pieca i dociepujymy miynta. Terozki garniec muszymy zakryć gazom płótnym i dać do ciemnego na trzi dni. Potym przelywomy syrop do małych flaszek abo krauzów i zawarzujymy dwajścia minut.

 

Więcej artykułów, które mogą Cię zainteresować:

Syrop z owoców czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop, nalewka i esencja z pędów sosny