Brołtzupa (niem. Brot – chleb), zwana również wodzionkom, to symbol śląskiej skromności i skłonności do szporowanio, czyli oszczędzania

Zupa ta powstaje z najbardziej podstawowych składników, czyli z czerstwego chleba i wody. Poniżej przepis na królową śląskich zup - zachęcamy do jej wykonania.          

Składniki: 1,5 szklanki wody, 2 kromki czerstwego chleba, 1 łyżka masła albo tłuszczu wołowego lub smalcu, 1 ząbek czosnku, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Czerstwy chleb (co najmniej sprzed tygodnia) kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego talerza lub miseczki. Dajemy łyżkę łoju lub masła lub smalcu, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą do smaku. Wszystko zalewamy gorąca wodą i przykrywamy pokrywką.

Jak narychtować?
Do głymbokigo talyrza abo koflika dowomy dwie sznity chleba pokrotego w kostka. Chlyb musi być czyrstwy, najmynij sprzed tydnia. Dodowomy łyżka łoju abo masła, stronczek czosku pokroty we flosterki, w drobno kostka abo przeciśniynty i troszka soli do szmaku. Zalywomy to wrzawom wodom i przikrywomy dekielkiym na chwila. I już momy gotowo brołtzupa, kierej szmak i woń niyjednymu przipomino dziyciństwo u omy. Brołtzupa rychtuje sie gibko i fest ciynżko je jom zmaścić. Fajnie rozgrzywo, beztuż je nojlepszym lykiym na gripa.

15 lutego 2007 r. wodzionka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.

Zapraszamy do lektury pokrewnych artykułów:

Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa
Tradycyjne sposoby na wzmocnienie odporności
Z babcinej apteczki na przeziębienie